Å kjøpe langrennski

Det er mange produsenter av langrennski på markedet og hver av dem har ofte 5 – 10 modeller i stallen. Blant de mest kjente merkene er Atomic, Fischer, Madshus, OneWay, Rossignol, Peltonen og Salomon.

Det er bra å ha et stort utvalg, men det krever også en del av deg som kunde. Derfor er det viktig å tenke over:
- Hvor mye penger vil du investere i et par nye langrennski (tenk på at det er mer enn skiene som koster, som blant annet sko, staver, klær, smøring etc.)?
- Hvor ofte kommer du til å gå på ski i løpet av et år?
- Hvilket ferdighetsnivå ligger du på?

Bortsett fra dette må du også bestemme deg for om du vil satse på ski for klassisk stil eller skøyting. Det er ganske store forskjeller mellom disse to grenene innen langrenn.

Det er også viktig å tenke på at dagens store utvalg av langrennski inneholder produkter av veldig høy kvalitet. Det viktigste er å finne den skien som passer akkurat deg, dine behov og dine preferanser.


Hva er en bra langrennski?

Langrennskiene er det sentrale i utstyret og det er viktig å finne riktige ski. En bra langrennski for en person, er ikke nødvendigvis en bra ski for deg. Det er viktig at langrennskiene er tilpasset din høyde, vekt og teknikk. Det viktigste når du velger et par langrennski er at du får riktig spenn, så kjøp ski i en butikk med stort utvalg. Noen butikker har kanskje bare 20-30 par ski på lager, men det er lett å la seg overtale av en selger som sier at skiene passer perfekt til deg.

En annen myte er at man skal kjøpe billig hvis man ikke er sikker på at langrenn er en morsom sport. Vi synes at du skal vite at billige ski har en enkel konstruksjon og er enkelt bygd. Du få ren mye bedre og hyggeligere ski hvis du går opp et steg fra innstegsmodellene, noe som gjør at det blir mye morsommere å gå på ski. En positiv opplevelse første gangen man prøver en sport, er kjempeviktig for at du skal like den.

Spennet er den delen av skien om gir grep og det er der du legger på festesmøringen. Du vil ha en ski som gir godt grep i snøen når du sparker fra. Spennet skal ikke være i kontakt med underlaget hele tiden, da bremser festesmøringen farten samtidig den slites bort.

Se i titlene klassiske langrennski og skøyte-langrennski hvis du vil ha kjøpetips.