Skismøring

Å smøre rett er avgjørende for å kunne lykkes i langrenn. For nybegynnere, eller løpere som ikke går på ski mer enn et par ganger i året, kan det være aktuelt å kjøpe et par smørefrie ski. Da kan man fokusere bare på teknikken.

Utvalget av skismøring er enormt og blant de ledende produsentene er Swix, Start, Vauhti, Skigo, Innovax, Rode, Rex, Primateria, Gallium, Ceza, Star, Toko og Zipps. Klikk her hvis du vil kjøpe skismøring.

Selve smøringen legges på skiens underside, den som er i kontakt med snøen, for å øke enten glid eller festet. Derfor har vi to varianter av smøring: Festesmøring og glidsmøring. Før i tiden, før dagens smøring kom på markedet, brukte man tjære og bek. Men i dag finnes det heldigvis et stort utvalg av forskjellige smøreprodukter. Alt for at du som langrennsløper skal ha de beste forutsetningene for å gå på ski.

En grunn til det brede utvalget av langrennski er at man trenger forskjellige smøringer avhengig av utetemperatur og snøtype.

Med en riktig smurt ski kan skigåingen din nå nye høyder. Samtidig gir en dårlig smurt ski enten for dårlig feste eller for dårlig glid. Det gjør det vanskelig å få kvalitet i treningen og teknikken kommer ikke til sin rett.

Utfordringen med skismøring er todelt: Man må legge ned mye jobb med selve smøringen, men det er like viktig å ha nese for hvilken smøring som kommer til å passe til de aktuelle forholdene.

Festesmøring
Festesmøringen gir bra feste på snøen i frasparket. Festesmøringen skal bare legges under spennet, altså den delen av skiene som bare er i kontakt med snøen i frasparket. Du kan velge mellom mange forskjellige festesmøringer. Er du nybegynner kan du prøve smøretape, men det beste resultatet får du med vanlig festesmøring.

Glidsmøring
Glidsmøringen gir skiene bra glid, noe som er avgjørende i langrenn. Et par langrennski med dårlig glid gjør det veldig drøyt å gå på ski. Det finnes mange forskjellige varianter av glidsmøring, alt fra enklere typer som kan legges på med en våtserviett, til mer avanserte smøringer som krever smørejern.

Lær deg å smøre riktig – instruksjonsvideo med Skistart